MAKEAPIHLAJA
 

Makeapihlaja on uusi  marjakasvi elintarviketuotteisiin ja kotipuutarhoihin. Makeapihlajan kasvua ja marjojen kemiallisia yhdisteitä on tutkittu Kuopion yliopistossa. Niistä on löytynyt huomattavan korkeita pitoisuuksia terveydelle edullisia fenolisia yhdisteitä, sekä korkea hapettumisenestokyky. Lisäksi useista makeapihlajalajikkeista valmistettujen jauhettujen pakastemarjojen ja marjamehun antimikrobista vaikutusta on tutkittu alustavissa kasvunestotestauksissa VTT:llä ja Kuopion yliopistossa. Tulokset ovat lupaavia, sillä marjajauhe ei vaikuta ihmisille hyödyllisten maitohappobakteerien kasvuun, mutta se estää useiden haitallisten bakteerien (Escherichia coli, Salmonella, Staphylococcus, Listeria) kasvua.

Makeapihlajan fenoliset yhdisteet sekä tehokas hapettumisenestokyky luovat perustan käytölle elintarvikkeiden raaka-aineena. Makeapihlajan laajat käyttömahdollisuudet mehuissa, hilloissa, hyytelöissä tai marinadeissa avaavat uuden luonnollisen ja kotimaisen tavan maustaa, värjätä tai jopa säilöä elintarvikkeita. Makeapihlajamehu voi vähentää lisäaineiden tarvetta ja parantaa tuotteiden säilyvyyttä, väriä ja makua. Marjojen fenolisten aineiden tehokas hapettumisenestokyky voi tarjota suojan elintarvikkeiden helposti hapettuville ainesosille.  Marinoitaessa makeapihlajamehu voisi toimia perinteisten happojen  sijasta marinoinnin ensivaiheessa säilövänä sekä rakennetta ja väriä muokkaavana ainesosana. Marinoinnin toisessa vaiheessa se voisi toimia väriaineena, maustamistarkoituksessa ja hapettumisenestossa.

  •  Makeapihlajamehun mahdollisia vaikutuksia/käyttömahdollisuuksia:
     -  korkea happopitoisuus (pH:n säätö, esikypsytys, säilyvyys)
     -
     korkea antioksidanttiaktiivisuus (hapettumisenesto, säilyvyys)
     -  voimakas punainen väri (väriaine)
     -  
    maku (maustaminen, kotimainen hapanimelä -yhdistelmä)
     -  antimikrobisuus (säilyvyys)

 

ETUSIVU   UUTTA    GEENIPANKKI    YHTEYSTIEDOT